function OptanonWrapper() {}

Angst & allergieën

Leer omgaan met angst en ademhalingsallergieën

Uit een in Groot-Brittannië gepubliceerd rapport komt naar voren, dat stress en angst nauw verbonden zijn met allergieën. Deze leiden mogelijk niet alleen tot hun ontwikkeling, maar spelen tevens een rol bij het verergeren van symptomen. (1,2,3,4) Op symptoomniveau kan het soms moeilijk zijn om het verschil te zien tussen een allergie en de invloed van stress en angst. Ons lichaam kan namelijk op een vergelijkbare manier reageren. Angst en allergische reacties worden beide gekenmerkt door kortademigheid, een beklemd gevoel op de borst en een sneller kloppend hart. Allergiesymptomen kunnen ook beangstigend zijn en dus leiden tot allergieangst en hyperwaakzaamheid, waarbij we alert zijn op dreiging en gevaar of tekenen van die lichamelijke gewaarwordingen. Dit kan weer werken als een mogelijke trigger voor angst en stress.


In situaties van grote stress is de kans groter dat deze cyclus in gang wordt gezet. De door de lockdown en de invloed van COVID-19 teweeggebrachte uitdagingen zijn voor velen bijzonder stressvol en angstig geweest. Hier zijn enkele strategieën die je helpen omgaan met angstige gevoelens om de cyclus om te keren:

  • Krijg fysieke gevoelens van angst onder controle
  • Oppervlakkige ademhaling en gespannen spieren houden verband met stress, zorgen en angst. Probeer de volgende technieken eens om ze te bestrijden (doe dit als je niet angstig bent) o bewuste en rustige ademhaling – bewust je ademhaling vertragen en diep en zacht ademen o meditatie (5) o spierontspanning – knijpen of spannen van spieren in je lichaam o rustige lichaamsbeweging – ga wandelen, hardlopen, zwemmen, fietsen of doe yoga. Of iets waar enige fysieke inspanning voor nodig is, zoals tuinieren of het huishoudelijke taken
  • Het verhogen van je activiteitenniveau
  • Als we ons angstig en neerslachtig voelen, hebben we soms geen zin om activiteiten te ontplooien en stoppen we met dingen die we normaal doen, zelfs als we er normaliter plezier aan beleven. Hoewel we op korte termijn opluchting kunnen voelen door deze activiteiten niet te doen, versterkt dit alleen maar het gevoel van dingen te vermijden. o maak een lijst van je routinematige, nodige en plezierige activiteiten o maak een lijstje op basis van belangrijkheid en orden ze: makkelijk, te doen, moeilijk plan je activiteiten in een agenda of kalender o voer de betreffende activiteit uit en geef een cijfer voor je humeur en gevoel van voldoening achteraf o beoordeel je week: hoe beïnvloeden activiteiten je gemoedstoestand? Wat kun je volgende week doen? Waren er uitdagingen? Heb je eraan gedacht hoe je die zou kunnen overwinnen?
  • Identificeer negatieve en niet-helpende gedachten
  • Soms weegt de mate waarin we ons zorgen maken of angstig zijn, zwaarder dan het werkelijke risico dat we lopen. Hierdoor kunnen we ons anders gaan gedragen (bijvoorbeeld situaties uit de weg gaan of te veel medicijnen innemen). Dit kan ertoe leiden dat je lichaam reageert op manieren die niet-helpend gedrag en gedachten kunnen versterken.
  • Probeer evenwichtig te denken door niet-helpende gedachten te ordenen en meer realistische gedachten te vormen op basis van wat er met grote waarschijnlijkheid gaat gebeuren
  • Geef je zorgen een naam
  • Iedereen maakt zich van tijd tot tijd zorgen om dingen. Soms nemen zorgen de overhand en worden ze oncontroleerbaar. Dit gebeurt vaak als onze zorgen gaan over onzekerheid, onvoorspelbaarheid en geen controle hebben over dingen.
  • Probeer je probleem op te schrijven en je zelf af te vragen: “Kan ik dit nu oplossen?"" Als het antwoord 'ja' is, los het probleem op. Als het antwoord 'nee' is, laat dan het probleem los en verander de focus van je aandacht.
  • Identificeer het probleem en probeer oplossingen te vinden.
  • Ook al is het het beste om sommige zorgen te laten varen (degene die gaan over onzekerheid, onvoorspelbaarheid en waar je geen controle over hebt), andere zorgen kunnen gaan over actuele en reële problemen. Met praktische oplossingen kun je die oplossen
  • Geef je zorgen een naam en bedenk wat je eraan kunt doen (zelfs als je opties vergezocht lijken!) o Bekijk de voor- en nadelen van alle oplossingen en selecteer je beste optie o Maak een plan en bedenk hoe je het aanpakt. o Voer je plan uit.
  • Hoe ging het? Evalueer. Moet je teruggaan naar je lijst? Wat stond er in de weg? Kijk voor meer informatie over bestaande angsten op: getselfhelp.co.uk

Welk Kleenex® product zoek je?

Tissues

Al jaren helpen wij bij het verzachten van een gevoelige neus of verkoudheid. Kleenex® biedt een vleugje comfort en bescherming, altijd en overal. Zoek een Kleenex®-tissue voor elk moment.

Vochtige tissues

Of je nu een vieze mond schoonmaakt of je handen afveegt, Kleenex® is er voor je. Met de tissues voor onderweg, kun je er zeker van zijn dat je de dag vol vertrouwen tegemoet gaat.